• Home
  • Clubbladen
  • Historie
    • De eerste jaren
    • Het vervolg
    • De jaren 80 tot heden
  • De clubkampioenen
  • Huishoudelijk reglement HSV
`
  • Contact


De jaren 1946 tot en met 1955

Het schaakleven kwam na de bevrijding weer moeizaam op gang.
Het 20-jarig bestaan in 1946 werd op een feestelijke wijze gevierd met alleen een feestavond voor de leden en hun dames. Het werd een geslaagde avond met muziek, voordracht en dans. Dankzij de medewerking van een tweetal leden was er ook nog iets "te eten en te drinken".

Het ledental groeide weer fors, de wedstrijden werden weer op maandagavond gespeeld hetgeen mogelijk was dankzij enkele leden die voor gratis brandstof hadden gezorgd.

Ook de traditionele kerstwedstrijden werden weer in ere hersteld al werd de prijs voor de geschikte "boutjes" nog te hoog gedacht. Een van de leden wist uitkomst, hij had wel relaties in Noord Brabant die hem aan goedkope haantjes kon helpen.

Een foutje in de tijdgeest maakte het voor het bestuur noodzakelijk om op de ledenvergadering aan de leden te vragen het gebruikte schaakmateriaal na gebruik zelf weer op te bergen.
Het gaat zelfs zo goed dat in 1947 besloten wordt niet meer dan vijftig leden in te schrijven en voor de overige kandidaten een wachtlijst aan te leggen.

De koude oorlog slaat toe en veroorzaakt een crisis binnen het HSB bestuur waar vijf leden opstappen wegens de politieke overtuiging van de heer W.van der Leeden. Het HSV bestuur stelt zich samen met de meeste andere verenigingen op het standpunt dat de politiek niet in het schaken thuis hoort.

Op de algemene vergadering van september 1949 wordt er weer een voorstel gelanceerd om een maandblad uit te gaan geven. Het voorstel wordt aangenomen en het eerste nummer verscheen in oktober.

Tenslotte was er de viering van het vijfentwintig-jarig bestaan van de HSV. De viering van het zilveren jubileum werd groots aangepakt.
Op zaterdag 10 februari 1951 werd er een receptie gegeven voor officials van de schaakbond en bestuursleden van de overige schaakverenigingen.
Diezelfde avond vond er een grote feestavond met een toneelgroep "Sweet,Masker" plaats. Er was een interne drierondenwedstrijd met een prijsuitreiking op 26 februari. In de maanden mei en juni werden massakampen georganiseerd tegen de verenigingen HASC, VIOS, De Haagsche Toren en "Het Zuiden". Van de leden werd een foto gemaakt.

hsvjub.jpg
Beeld van de interne competitie
De kompetitie van 1946 werd traditioneel weer in groepen verspeeld. Winnaar van groep 1 werd P.Zwaan, de winnaar van groep 2 was de heer van Uden net voor de heer Streefland. De prijs voor groep drie ging naar de heer De Bruijn.

De kompetitie werd wel weer spannender hetgeen resulteerde in een periode waarin niemand er in slaagde om tweemaal achtereen kampioen te worden.

De kompetitie van 1947 werd in vier groepen gespeeld. De winnaars van de groepen werden de heren W.Seriese, Nederlof, Vooijs en Ravesteijn.

De kompetitie in het jaar 1948 veranderde niet van opzet, de clubkampioen werd dit keer de heer E.Verhoef, de winnaars van de overige groepen werden Streefland, Kerkum en Tartaglia.

In 1949 werd de heer P.Zwaan weer eens kampioen, de overige groepen werden gewonnen door de heren De Kieviet, Kerkum, Van Driel en Ravesteijn.

De verslaggeving op de vergadering werd voortaan schriftelijk gedaan dus van de volgende jaren zijn alleen de kampioenen bekend:
1950 E.Verhoef 
1951 G.Pasman 
1952 H.Bingen
1953 P.Zwaan
1954 H.Bingen
1955 L.Luyendijk
Beeld van de externe competitie
In 1946 behaalde HSV 1 de vierde plaats met 3 punten uit 5 wedstrijden in de 2de klasse B van de Haagsche Schaakbond. Zij streed hierbij tegen HCSV 2, Westerkwartier 2, DD 4, RNS 1 en Avanti 1.
HSV 2 wist na een felle strijd met Zuiden 2 en DASC 3 het kampioenschap in de 4de klasse B van de HSB te bemachtigen met 10 punten uit 6 wedstrijden en promoveerde naar de 3de klasse.

Op zaterdag 18 mei 1946 vond voor het eerst na een onderbreking van 6 jaar, de jaarlijkse massakamp tegen Rotterdamse schakers plaats. HSV nam met 7 deelnemers deel en behaalde 5,5 winstpunten (80 procent).

In 1947 bereikte HSV 1 de vijfde plaats met 4 punten in de 2de klasse B. HSV 2 kwam niet verder dan de onderste plaats in de 3de klasse D. Na het verliezen (tweemaal 6-4) van twee wedstrijden tegen BP 1 uit de 4de klasse A werd de degradatie naar de 4de klasse een feit. HSV 3 speelde in een zogeheten 'testing' groep van de HSB en bereikte een 2de plaats met 6 punten in de testing groep 3.

Op 23 augustus 1947 vond een buitengewone algemene vergadering in de "Pulchri Studio" plaats, die vrijwel geheel gewijd was aan een nieuw schema voor de indeling der competitie.
Ingevolge een besluit werd gebroken met de indeling in 14 (of meer) klassen. In de plaats daarvan wordt verder gespeeld in 5 klassen, n.l. Promotieklasse, 1ste klasse, 2de klasse, 3de klasse en 4de klasse.

In 1948 ziet HSV 1 in de 1ste klasse A net (1,5 bordpunt) de weg naar promotie gedwarsboomd door DD 4. Zij behaalde evenveel punten als DD 4 namelijk 8 punten uit 6 wedstrijden.
In de 3de klasse B kwam HSV 2 op de tweede plaats met 7 punten uit 6 wedstrijden. In de 4de klasse B wist HSV 3 de derde plaats te bereiken met 8 punten uit 6 wedstrijden.
In de 4de klasse A eindigde HSV 4 op de onderste plaats met 2 punten uit 6 wedstrijden.

In 1949 kwam HSV 1 wederom op een tweede plaats in de 1ste klasse B met 10 punten uit 6 wedstrijden. OSV 1 verwierf de eerste plaats met een half bordpunt meer.
In de 3de klasse B behaalde HSV 2 de derde plaats met 8 punten uit 6 wedstrijden.
In de 4de klasse B eindigde HSV 3 op de derde plaats met 6 punten uit 5 wedstrijden.
In de 4de klasse D bereikte HSV 4 de op een na onderste plaats met 2 punten uit 5 wedstrijden.
De heer J. Streefland behaalde in 1949 in de derde klasse HSB het kampioenschap met 4 punten (100%).

In 1950 wist HSV 1 beslag te leggen op de vierde plaats in de 1ste klasse A van de HSB. Zij haalde 5 punten uit 6 wedstrijden.
In de 3de klasse B wist HSV 2 de tweede plaats te behalen achter Haagse Toren 3.
In de 4de klasse A bereikte HSV 3 eveneens een tweede plaats met 8 punten uit 5 wedstrijden achter HPSV 1.

In 1951 bereikte HSV 1 een derde plaats in de 1ste klasse B met 8 punten uit 6 wedstrijden.
In de 3de klasse D legde HSV 2 beslag op de vierde plaats.
In de 4de klasse D behaalde HSV 3 de tweede plaats met 7 punten uit 5 wedstrijden achter Raadsheer 3, dat kampioen werd.
In de 4de klasse A eindigde HSV 4 op de onderste plaats met 0 punten uit 6 wedstrijden.

In 1952 kwam HSV 1 in de 1ste klasse A op een tweede plaats met 11 punten uit 7 wedstrijden achter Shell 1, dat ongeslagen bleef.
In de 3de klasse A ziet HSV 2 kans beslag te leggen op de tweede plaats met 9 punten uit 6 wedstrijden achter Duinwijck 1, dat ongeslagen bleef.
In de 3de klasse B bereikte HSV 3 de op een na onderste plaats met 4 punten uit 7 wedstrijden.
In de 4de klasse C eindigde HSV 4 op de tweede plaats met 8 punten uit 5 wedstrijden.

In 1953 behaalde HSV 1 in de 1ste klasse B de tweede plaats met 10 punten uit 7 wedstrijden. Haagse Toren 1 wordt in die klasse kampioen.
In klasse 3A bereikte HSV 2 een derde plaats met 10 punten uit 7 wedstrijden. Zij moet Centrum 3 en Ruy Lopez 5 laten voorgaan.
In klasse 3B ziet HSV 3 geen kans om degradatie te ontlopen. Zij wordt laatste met 3 punten uit 7 wedstrijden.
In klasse 4B eindigde HSV 4 op een zesde plaats met 8 punten uit 9 wedstrijden. In 1953 spelen de heren C.v.d. Donk (1ste klasse), A.J.Kuijper (2de klasse), W.Overgaauw (4de klasse) voor het persoonlijk kampioenschap van de HSB.

In 1954 streed HSV 1 in de 1ste klasse B en behaalde een vierde plaats met 7 punten uit 7 wedstrijden.
In klasse 3D bereikte HSV 2 de zevende plaats met 4 punten uit 8 wedstrijden.
In klasse 4A eindigde HSV 3 op de eerste plaats met 12 punten (47 bordpunten) uit 7 wedstrijden en promoveert naar de 3de klasse HSB.

In 1955 bereikte HSV 1 in klasse 1A de op een na laatste plaats met 3 punten uit 7 wedstrijden en degradeert met Pomar 1 naar de tweede klasse.
In klasse 3A behaalde HSV 3 de laatste plaats met 2 punten uit 7 wedstrijden en degradeert naar de 4de klasse.
In klasse 3D eindigde HSV 2 op de vijfde plaats met 6 punten uit 7 wedstrijden. In 1955 spelen de heren N.Nuy (1ste klasse), G.de Hilster (3de klasse A), C.v.d.Mee (3de klasse B) en W.S.Idzerda (3de klasse B) voor het persoonlijk kamploenschap van de HSB.

In 1956 legde HSV 1 in de 2de klasse A met 12 punten uit 7 wedstrijden beslag op de tweede plaats achter Moerwijk 1.
In klasse 3B vocht HSV 2 tegen de degradatie met Wassenaar 2 en RLAC 8. Op 20 juni 1956 verliest HSV 2 de beslissingswedstrijd tegen RLAC 8 en degradeert naar de 4de klasse HSB.

De jaren 1956 t/m 1966

Deze periode begint met de viering van het dertig-jarig bestaan, als te doen gebruikelijk werd er weer een grote feestavond in "Sans Souci" georganiseerd die werd opgeluisterd door de Haagse komiek Harry Touw.

De vereniging kende een ongewoon grote teruggang van het ledental, nu was dat bij de overige verenigingen ook wel zo maar nergens was het zo erg.
Er waren nog maar dertig leden over toen het op 2 juli 1956 op een ledenvergadering ter sprake kwam. De voorzitter vond dertig leden niet zo erg maar daar was de vergadering het absoluut niet mee eens. Er barstte een felle discussie los over de oorzaken, de speellokaliteit werd onvoldoende geacht en er werden voorstellen gedaan om naar een andere lokatie te verhuizen.
Daarna was het de beurt aan het groepen-systeem om er van langs te krijgen, het gebeurde immers maar al te vaak dat de trouwe leden geen tegenstander kregen en onverrichter zake naar huis moesten. Als derde kreeg het bestuur het verwijt dat er te veel avonden waren geweest waarop niemand van het bestuur zich had laten zien. Het bestuur verzamelde alles en zou er mee aan de slag gaan. Zoals zo vaak in deze omstandigheden stelde het bestuur voor om een jeugdgroep te beginnen.
Dit keer ging het om een groep vanaf 14 jaar. De heren Nederlof, Streefland en Seriese boden aan om de training voor hun rekening te nemen. Van dit plan is niets meer vernomen.

Op 1 oktober kende deze vergadering haar vervolg. De voorzitter deelt aan de vergadering mee dat inzake de huisvesting er op dat moment geen activiteit van het bestuur is uitgegaan wat de vergadering echter helemaal niet zo leuk vond. Over het probleem van de competitie had het bestuur wel een oplossing gevonden en het bestuur stelde na enige uitleg aan de vergadering voor om het nieuwe systeem Keizer eens te proberen. Dat voorstel wordt aangenomen.

Na één seizoen plukt de HSV reeds de vruchten van dit beleid als blijkt dat de opkomst onder de leden fors gestegen is en het ledenverlies tot staan is gebracht.
Het ledental groeide weer naar de veertig op het moment dat het zevende lustrum gevierd moest gaan worden. Dit werd gevierd met (alweer) een grote feestavond op 11 februari 1961 in "Sans Souci" voor alle leden en hun dames.

Beeld van de interne competitie
Aan het begin van deze periode werd er nog in groepen gespeeld maar de tegenstand tegen het rooster-systeem nam geleidelijk toe vooral omdat veel mensen voor niets naar de club kwamen als er weer eens geen tegenstander was. De laatste kampioen van het groepen systeem is een goede bekende:

1956 J. Streefland

Vanaf nu dus het Zwitsers systeem, de komende perioden zullen gedomineerd gaan worden door één man.
1957 J.Streefland
1958 C.de Visser 
1959 H.Nuy
1960 J.Streefland
1961 J.Streefland
1962 W.vaii As
1963 J.Streefland 
1964 J.Streefland
Beeld van de externe competitie
In 1957 bereikte HSV 1 in de 2de klasse D van de HSB de derde plaats met 12 punten uit 8 wedstrijden en moest Beyaart 1 en DD 4 laten voorgaan.
In de 4de klasse B behaalde HSV 2 de derde plaats met 6 punten uit 5 wedstrijden.

In 1958 handhaafde HSV 1 zich in de 2de klasse C op een tweede plaats met 12 punten uit 7 wedstrijden achter Duinwijck 1, dat kampioen werd.
In de 3de klasse A speelde HSV 2, dat 8 punten behaalde uit 7 wedstrijden.

In 1959 eindigde HSV 1 in de 2de klasse D op een vierde plaats met 8 punten uit 7 wedstrijden.
In de 3de klasse C legde HSV 2 beslag op een vijfde plaats met 4 punten uit 6 wedstrijden.
In 1959 streden de heren J.Hougardy (1ste klasse A) en J.J.V.Haak (2de klasse C) om het persoonlijk kampioenschap van de HSB.

In 1960 behaalde HSV 1 in de 2de klasse A een vierde plaats met 9 punten uit 7 wedstrijden.
In de 3de klasse C bereikte HSV 2 de vijfde plaats met 6 punten uit 7 wedstrijden.
In 1960 speelden de heren C.de Visser (promotieklasse gr. A), J.C.Innemee (1ste klasse gr.A), en J.J.V.Haak (1ste klasse gr. C) om het persoonlijk kampioenschap van de HSB.

In 1961 eindigde HSV 1 in de 2de klasse A op de zesde plaats met 6 punten uit 8 wedstrijden.
In de 3de klasse D legde HSV 2 beslag op de vierde plaats met 4 punten uit 6 wedstrijden.

In 1962 wist HSV 1 het kampioenschap te behalen van de 2de klasse D van de HSB met 14 punten uit 7 wedstrijden.
In de 3de klasse A eindigde HSV 2 in de onderste regionen (op een vijfde plaats) met 5 punten uit 6 wedstrijden.
In de 4de klasse E behaalde HSV 3 6 punten uit 6 wedstrijden.

In 1963 bereikte HSV 1 de laatste plaats in de 1ste klasse B van de HSB met 2 punten uit 7 wedstrijden en degradeert naar de 2de klasse.
In de 3de klasse C legde HSV 2 beslag op de vierde plaats met 6 punten uit 7 wedstrijden.
In de 4de klasse D eindigde HSV 3 op een vijfde plaats met 3 punten uit 6 wedstrijden.

In 1964 eindigde HSV 1 in de 2de klasse C op een vijfde plaats met 8 punten uit 8 wedstrijden.
In de 3de klasse A eindigde HSV 2 op een derde plaats met 9 punten uit 7 wedstrijden.
In de 4de klasse A behaalde HSV 3 de tweede plaats met 10 punten uit 7 wedstrijden.

In 1965 belandde HSV 1 in de 2de klasse A op een derde plaats met 10 punten uit 7 wedstrijden.
In de 3de klasse C eindigde HSV 2 op een zesde plaats met 4 punten uit 7 wedstrijden.

In 1966 behaalde HSV 1 in de 2de klasse A de zesde plaats met 7 punten uit 7 wedstrijden.
In de 3de klasse C bereikte HSV 2 de op een na laatste plaats met 4 punten uit 7 wedstrijden.

De jaren 1966 tot en met 1975

Over de periode vanaf de zomer van 1964 tot op heden bestaat geen archief meer van verslagen van ledenvergaderingen dus moeten wij het vanaf nu stellen met informatie uit club- en jubileum bladen.

De periode waar dit hoofdstuk betrekking op heeft begint uiteraard met het veertig jarig jubileum. De bedoeling was om eens een 3-ronden wedstrijd te laten spelen op zaterdag 12 februari 1966. Voor iedere deelnemer was er een blijvende herinnering en twee prijzen voor elke groep van vier. Diezelfde avond natuurlijk weer een feestmaal voor, natuurlijk, alle leden en hun dames. De avond werd verzorgd door het Rotterdamse Cabaret en Toneelgezelschap "ELKERLIJK".

Of er ook een viering van het 45-jarig bestaan is geweest weet ik niet maar als het er was dan was het ongetwijfeld een feestmaal voor alle leden en hun dames geweest.

Een diepte of misschien wel hoogtepunt beleefde de HSV op dinsdag 1 mei. "Sans Souci" was verkocht en de deur bleef gesloten. De leden die op die schaakavond op waren komen draven werden naar het vlakbij gelegen Café Apeldoom gedirigeerd alwaar krijgsraad werd gehouden. Er werden een aantal opties besproken maar geen ervan bleek oplossing te kunnen bieden. Gelukkig had datzelfde café een benedenzaaltje en bij navraag bleek daar ook een damclub te huizen. De maandag was nog vrij en nog diezelfde avond werd besloten dat het Café Apeldoorn, Apeldoomselaan 46 het nieuwe thuishonk zou worden.

Beeld van de interne competitie
Wegens het ontbreken van een archief en clubbladen uit deze periode alleen maar de namen van de kampioenen. Jammer.
1966  J.Streefland 
1967  C.de Visser
1968  P.Planjer
1969  L.Luyendijk
1970  J.Streefland 
1971  C.de Visser
1972  J.Streefland 
1973  W.Seriese
1974  J.Streefland
1975  J.Streefland 
Beeld van de externe competitie.
In 1967 trachtte HSV 1 het kampioenschap te behalen van de 2de klasse D. Zij slaagde hierin echter net niet, omdat Moerwijk 4 te sterk was. HSV 1 behaalde 11 punten uit 7 wedstrijden.
In de 3de klasse B streed HSV 2 in de middenmoot en behaalde 7 punten uit 7 wedstrijden.

In 1968 eindigde HSV 1 op een derde plaats in de 2de klasse A van de HSB. Zij verkreeg 9 punten uit 7 wedstrijden.
In de 3de klasse C legde HSV 2 beslag op de vijfde plaats met 5 punten uit 7 wedstrijden.

In 1969 bereikte HSV 1 een derde plaats in de 2de klasse C met 10 punten uit 7 wedstrijden.
In de 3de klasse C eindigde HSV 2 in de onderste regionen (6de plaats) met 6 punten uit 7 wedstrijden.

In 1970 behaalde HSV 1 het kampioenschap van de 2de klasse B en promoveert naar de 1e klasse van de HSB. Zij behaalde 13 punten (46,5 bordpunten) uit 7 wedstrijden.
In de 3de klasse D bereikte HSV 2 de vijfde plaats met 4 punten uit 6 wedstrijden.

In 1971 wist HSV 1 zich te handhaven in de 1e klasse A en kwam op een 7de plaats met 6 punten uit 8 wedstrijden.
In klasse 3C kan HSV 2 de laatste plaats niet ontlopen met 1 punt uit 7 wedstrijden en degradeert naar de 4de klasse van de HSB.

In 1972 eindigde HSV 1 op de onderste plaats in de 1e klasse B met 0 punten (24,5 bordpunten) uit 7 wedstrijden.
In klasse 4A behaalde HSV 2 de vierde plaats met 9 punten uit 8 wedstrijden.

In 1973 eindigde HSV 1 op de onderste plaats in de 2de klasse B met 4 punten (31,5 bordpunten) uit 7 wedstrijden.

In 1974 behaalde HSV 1 een vierde plaats in de 2de klasse A met 5 punten (26 bordpunten) uit 6 wedstrijden.

In 1975 legde HSV 1 beslag op de vijfde plaats in de 2de klasse C met 7 punten (35 bordpunten) uit 7 wedstrijden.

In 1976 bereikte HSV 1 de vijfde plaats in de 2de klasse D met 6 punten (33 bordpunten) uit 7 wedstrijden.

De jaren 1976 tot en met 1985

Ook hier doet zich het gemis van de verslagen voelen maar gelukkig zijn er over deze periode nogal wat clubbladen bewaard gebleven waarin de nodige verslagen zijn terug te vinden zodat we ons nog een beeld kunnen vormen van wat er gebeurd is.

Allereerst natuurlijk de viering van het 50-jarig jubileum. Dat moet een spetterend feest geweest zijn maar helaas is daar alleen over bekend wat er in het programma stond. Allereerst de receptie in het clubgebouw de "Meelzolder" aan de Soestdijksekade 266 en dan 's avonds, natuurlijk, u begrijpt het, een gezellig samenzijn voor alle leden en hun dames. Nadere bijzonderheden ontbreken.

De gemeente Den Haag beloonde de vereniging met de "Sportpenning"

In 1979 werden er theorielessen gegeven waarvoor, zo lezen wij, de belangstelling steeds groeiende was met als hoogtepunt de behandeling van het gesloten Spaans door de heer Streefland.

In 1980 werd de huidige locatie, gebouw "De Brink" aan de Ecamplaan 55 in gebruik genomen. De HSV vierde dit door het houden van een "open huis". Het ledental haalde in april 1980 weer de veertig.

Op 28 februari 1981 werd het elfde lustrum gevierd met eerst een feestelijke schaakmidddag en daarna een feestavond voor de leden en ....... jawel. De universeel artiest Nico Scholenberg en de cabaretière Loes Hiemstra luisterden de avond op. Tussendoor was er nog een tombola.

In datzelfde jaar werd er een interne lotto opgezet om een reserve te kweken voor de viering van het zestig jarig bestaan. De zomercompetitie werd in dat jaar gewonnen door een vrouw, Mary Kuiper, de eerste en enige keer dat er de naam van een vrouw op een der bokalen is gegrift. Het ledental liep op naar zevenenveertig.

In 1982 werd de redactie geheel gevormd door de broeders Van der Holst en Mary Kuiper en ze brachten een blad uit dat zou gaan wedijveren met het zeer populaire Schaakbulletin. Volgens mij waren dat de mooiste clubbladen die de vereniging gekend heeft maar het nieuws dat voor dit boekwerk nodig is ontbreekt.

Een drietal leden van de HSV begon in datzelfde jaar een schaakcafé aan de Laan van Meerdervoort, dat café kreeg de naam "En Passant" en dat werd een ontmoetingsplaats voor vele Haagse schakers. De HSV profiteerde hiervan doordat een aantal goede schakers lid van de vereniging werden.

In 1983 werd de redactie gehalveerd en dat viel te merken, het blad werd dunner en ging er minder verzorgd uit zien. Het aantal los-vaste medewerkers liep ook sterk terug zodat de uitslagen van de interne het blad weer gingen overheersen en dat was jammer.

Dan valt er een hiaat tot 1985 waar blijkt dat er een mededelingenblad is van twee kantjes onder redactie van J.Streefland.

Beeld van de interne competitie
Uit de diverse clubbladen blijkt dat er in ieder geval in deze periode nog gespeeld werd volgens het systeem Keizer maar er komen in 1976 en 1977 slechts 22 namen op de ranglijst voor, pas in 1979 zien wij er ineens tien meer en deze trend zou zich voort gaan zetten. In al die clubbladen die er nog zijn komen vele ranglijsten voor maar het betreffen bijna uitsluitend tussenstanden. De eindstanden werden kennelijk bewaard voor de jaarverslagen.
1976  J Streefland
1977  J Streefland
1978  J Streefland
1979  J Streefland
1980  P Planjer
Het einde van een tijdperk...
1981  J.Streefland
1982  H.de Haan 
Hier is de hele eindranglijst bekend, 43 deelnemers (waarvan twee vrouwen). De tweede plaats was voor J.Streefland, de derde voor D.Gijsen.
1983  C.Gijsen
Het begin van een nieuw...
1984  R.Drankier
1985  R.Drankier
Beeld van de externe competitie
In 1977 speelde HSV 1 in de 2de klasse D en bereikte een zesde plaats met 5 punten (32,5 bordpunten).

In 1978 realiseerde HSV 1 in de 2de klasse D een zevende plaats met 6 punten (41 bordpunten).
HSV 2 eindigde in de 4de klasse A op een vierde plaats met 6 punten (24,5 bordpunten).

In 1979 speelde HSV 1 in de 2de klasse A. HSV 2 kwam uit in de 4de klasse B.

In 1980 eindigde HSV 1 in de 2de klasse B op een zevende plaats met 3 punten (29,5 bordpunten) uit 7 wedstrijden.
HSV 2 behaalde in de 4de klasse B een derde plaats met 8 punten (37 bordpunten) uit 7 wedstrijden.

In 1981 kwam HSV 1 uit in de 2de klasse B en behaalde een derde plaats met 9 punten (36,5 bordpunten) uit 7 wedstrijden.
HSV 2 werd ongeslagen kampioen in de 4de klasse C met 11 punten (41 bordpunten) uit 6 wedstrijden.
HSV 3 legde beslag op de zevende plaats in de 4de klasse B met 2 punten (20 bordpunten) uit 7 wedstrijden.

In 1982 behaalde HSV 1 in de 2de klasse C een vierde plaats met 5 punten. (29,5 bordpunten) uit 6 wedstrijden.
HSV 2 eindigde in de 3e klasse C op een vijfde plaats met 8 punten (37 bordpunten) uit 7 wedstrijden.
HSV 3 kwam in de 4de klasse D op een vierde plaats met 5 punten (18,5 bordpunten) uit 6 wedstrijden.

In 1983 bewerkstelligde HSV 1 in de 2de klasse A een vierde plaats met 9 punten (38 bordpunten) uit 7 wedstrijden.
HSV 2 eindigde in de 2e klasse B op de onderste plaats met 4 punten (25,5 bordpunten) uit 7 wedstrijden. Door een uitspraak van de HSB vergadering bleef HSV 2 in de 3e klasse.
HSV 3 realiseerde in de 3e klasse A een zesde plaats met 5 punten (30,5 bordpunten) uit 7 wedstrijden.

In 1984 eindigde HSV 1 in de 2de klasse C op een derde plaats met 11 punten (42 bordpunten) uit 7 wedstrijden.
HSV 2 legde in de 3e klasse C beslag op een derde plaats met 10 punten (35,5 bordpunten) uit 7 wedstrijden.
HSV 3 behaalde in de 4de klasse C een tweede plaats met 10 punten (30,5 bordpunten) uit 7 wedstrijden.

In 1985 bereikte HSV 1 in de 2de klasse D een derde plaats met 10 punten (41,5 bordpunten) uit 7 wedstrijden.
HSV 2 behaalde in de klasse B een zevende plaats met 4 punten (33 bordpunten) uit 7 wedstrijden.
HSV 3 eindigde in de 4de klasse D op een derde plaats met 7 punten (28 bordpunten) uit 6 wedstrijden.

In 1986 werd HSV 1 ongeslagen kampioen in de 2de klasse C met 14 punten (50,5 bordpunten) uit 7 wedstrijden.
HSV 2 eindigde in de 3e klasse op een derde plaats met 9 punten (30 bordpunten) uit 7 wedstrijden.
HSV 3 behaalde in de 4de klasse C het kampioenschap met 10 punten (30,5 bordpunten) uit 6 wedstrijden.