HSV 2 haalt uit tegen Botwinnik
Zoetermeerders met 6½-1½ verslagen
Op donderdag 29 oktober trad het tweede team in Zoetermeer in het strijdperk tegen Botwinnik 4. Loek van Vliet was verhinderd, maar hij werd vervangen door superinvaller Fred van der Holst die aan bord vier achter de zwarte stukken plaatsnam.
Het tweede had wat goed te maken na het teleurstellende gelijkspel in de openingswedstrijd tegen WSC. De spelers waren zich terdege daarvan bewust. Willem Hessels en Fred van der Holst namen het voortouw en bezorgden HSV binnen een mum van tijd een 2-0 voorsprong.
Daarna was het de beurt aan Peter Huybens. Hij voegde een halfje aan het totaal van HSV toe. Hoe dat in zijn werk ging beschrijft hij zelf: 'Na zijn vakantie nam Peter met zwart bord acht voor zijn rekening. Hij was duidelijk met zijn gedachten nog in zonniger oorden, want hij kwam heel slecht uit een Schotse opening (toch een specialiteit van Peter, red). Rokeren was niet meer mogelijk en na 10 zetten was de zwarte stelling ronduit krakkemikkig. Door scherp de aanval te kiezen kwam Peter halverwege de partij iets beter te staan, maar moest vervolgens toch zijn centrumpion inleveren. Uiteindelijk kon hij, door herhaling van zetten, een remise afdwingen.'
Dick de Jong vergrootte aan bord zes de voorsprong tot 3½-½. Volgens Peter produceerde de tegenstander een 'grafzet' waarvan Dick dankbaar profiteerde.
Hans Coenders zette HSV aan bord zeven op een beslissende 4½-½ voorsprong. Hans had wit en kreeg in een Spaanse opening de Berlijnse muur te bestrijden. Dat verliep aanvankelijk niet al te best, want Hans verloor een pion. In het verloop van de strijd wist hij de pion terug te winnen. In korte tijd werden veel stukken geruild. Er ontstond een eindspel waarin de speler van Botwinnik een loper en enkele pionnen had. Hans had een paard en enkele pionnen. Hans behandelde dit eindspel veel beter dan zijn tegenstander. Na 36...La6? was de stelling in hogere zin gewonnen voor Hans, al duurde het nog tot de 60e zet voordat de winst binnen was.
Jacques de Wit kwam aan bord drie remise overeen met zijn tegenstander. Volgens Jim Loke was het pionneneindspel echter gewonnen voor Jacques. Nadere analyses zullen dit moeten uitwijzen.
Bert Gerritsma had aan bord een een pion gewonnen, omdat zijn tegenstander even vergeten was dat een gepend stuk geen goede verdediger is. Bert leek dan ook op weg naar winst, totdat hij op de 28e zet een bok schoot (zie diagram)
Bert speelde hier 28.d5?? en overzag daarbij een venijnig tussenschaakje. Na 28...Dc5+ 29.Kh1 Dxd5+ deed de tegenstander een goed getimed remiseaanbod, dat Bert na enig nadenken aannam. In plaats van 28.d5?? zou 28.f5 gewonnen hebben.
Jim Loke was aan bord twee het langst bezig en dat mag een klein mirakel genoemd worden. Kort na de opening gaf ik geen cent meer voor Jims kansen. De tegenstander miste echter de beste voortzetting waardoor Jim in leven bleef. Er ontstond een stelling met ongelijk materiaal. De speler van Botwinnik had drie zware stukken en Jim had twee zware stukken en twee lichte stukken. Dankzij een truc slaagde Jim erin de kwaliteit te winnen, waarna er een eindspel resteerde waarin Jim een toren, een paard en enkele pionnen had. Zijn tegenstander had slechts een toren en enkele pionnen. De Botwinnikman spartelde nog even tegen, maar moest ten slotte in een nederlaag berusten.
Na deze ruime overwinning lijkt het tweede hard op weg naar handhaving in de derde klasse.
Bert Gerritsma