HSV 2 laat koploper ontsnappen
Op maandag 10 februari ontving het tweede team koploper DCSV 1. Dit sterke team zou vermoedelijk een te zware kluif zijn voor het gehandicapte tweede waarin Jim Loke (ziek) en Loek van Vliet (vakantie) ontbraken.
Bij het begin van de wedstrijd bleef het eerste bord van DCSV leeg. Ook na een uur wachten was het bord onbezet, waarna Bert Gerritsma een reglementaire 1 mocht noteren. Aan het tweede bord speelde Arif Somer het hyperscherpe koningsgambiet. Het bord stond in vuur en vlam, maar helaas voor HSV trok de speler van DCSV aan het langste eind. Tussenstand 1-1.
Voor Bram de Jong zag ik het aanvankelijk somber in. Spelend aan bord zeven had Bram niet gerokeerd en zijn koning leek mij in het midden niet veilig te staan. Even later won Bram plotseling een stuk en bereikte hij een compleet gewonnen stelling. Bram liet zich de kaas niet van het brood eten en zette zijn tegenstander mat. Tussenstand 2-1.
Allart Haverkamp wilde aan bord acht niet voor Bram onder doen. Via een dubbele aanval kon Allart minstens de kwaliteit winnen. De speler van DCSV koos niet de beste voortzetting, waarna Allart zelfs twee stukken buitmaakte. Niet veel later zette Allart zijn tegenstander mat en bracht HSV daardoor op een 3-1 voorsprong.
DCSV deed iets terug, doordat Willem Hessels een eindspel waarin hij een loper en vier pionnen had en tegenstander Rens ter Veen een paard en vijf pionnen, niet kon keepen. Tussenstand 3-2.
Hans Coenders speelde aan bord vier met wit de doorschuifvariant van het Frans. Toevallig was deze opening vorige week tijdens de training van Ton Bodaan behandeld. Hans was dus op de hoogte, maar hoewel hij naar eigen zeggen wel enige druk had, kon hij niet verhinderen dat hij een pion verloor. Zijn geroutineerde tegenstander maakte het daarna af. Tussenstand 3-3.
Bij de partij van Richard van Dalfsen aan bord vijf viel ik van de ene verbazing in de andere. Richard won een stuk, waarna ik het punt al telde.
Vervolgens overzag hij een penning waardoor hij de kwaliteit verloor. Richard had echter nog steeds goede winstkansen, totdat hij zijn dame weggaf.
Tot mijn stomme verbazing werd de partij toch nog remise, omdat de tegenstander geen mogelijkheden zag om het eindspel
van dame+toren tegen toren + twee paarden te winnen. Dit was een onverwachte meevaller die de tussenstand op 3½-3½ bracht.
Invaller Peter Huybens was aan bord zes het langst bezig. Peter had het Morragambiet en het Schots voorbereid, maar na 1. e4 b6 was hij gelijk uit de theorie. Met gezonde zetten bereikte Peter voordeel en wist hij zelfs de kwaliteit te winnen. Het eindspel waarin Peter een toren had en zijn tegenstander een loper, met aan beide zijden enkele pionnen was gewonnen. Peter veroverde nog enkele pionnen, maar helaas verzuimde hij een vijandelijke vrijpion tijdig af te stoppen. Promotie was niet te verhinderen. Peter moest zijn toren geven om de dame er meteen af te slaan. De tegenstander hield een loper over en Peter twee pionnen, maar die konden gemakkelijk gestopt worden. Remise dus. Geen slecht resultaat, want de tegenstander was sterk (1600+), maar er had meer ingezeten. De eindstand was 4-4 en dat hadden we van tevoren niet gedacht.
Bert Gerritsma