Scheve Toren 2 - HSV 1 vrijdag 4 oktober 2013
Op vrijdag, de meest ongunstige dag van de week, speelde HSV 1 zijn 1e externe wedstrijd in Pijnacker. Ondanks deze ongelukkige dag waren er bij mij geen afmeldingen binnen gekomen maar het werd nog wel even spannend toen om 19.45 bij ons nog drie borden onbezet waren. De wedstrijd begon op tijd en al snel hierna kwam Hans binnen, gevolgd door Frans die om 19.58 achter bord drie plaats kon nemen.
De stand op de borden liet nog geen schokkende dingen zien. Ik zag dat Bert goed bezig was met een (geweigerd?) Schots gambiet, Nico deed het zoals gewoonlijk in de opening rustig aan, Frans speelde zijn eigen spelletje, Rob was goed uit de opening gekomen, Lex zijn stoel was nog onbezet, Hans speel iets van een Siciliaan, Aad kreeg Hollands tegen en Wouter deed het met zwart ook erg goed.
Om acht uur besloot ik Lex te bellen om te controleren of hij onderweg naar Pijnacker problemen had. Van Lex hoorde ik echter dat hij tot zijn grote spijt de dag verwisseld had en dus niet meer op het tapijt kon verschijnen. Dat wetende restte mij maar een keuze en dat was om zelf achter bord 5 plaats te nemen. De consequentie hiervan was natuurlijk wel dat ik als teamleider grote delen van de wedstrijd heb gemist.
Bord 1. Bert gaf mij zelf het volgende commentaar: Omdat je zelf ook meespeelde, heb je ongetwijfeld minder tijd gehad om naar de individuele borden te kijken. Dus mocht je een regel voor het verslag nodig hebben: Bert kreeg al na de 12e zet van zijn tegenstander een remise-aanbod. Hoewel het aanbod niet correct werd uitgebracht (Bert was aan zet), Bert iets beter stond en aanzienlijk minder tijd had verbruikt (20 minuten vergeleken met al ruim 45 van zwart), meldde hij het toch maar aan de teamleider, die opdracht gaf het aan te nemen. (Aanvulling Fred; ook het noteren van het remise aanbod is verplicht, hoe? (=) )
Bord2. Nico had naar eigen het remisebod aangenomen.
Bord3. Frans komt goed uit de opening, creeert in het middenspel een waarschijnlijk gewonnen stelling maar moet toch in een plus remise berusten.
Bord4. Rob heeft een explosieve stelling op het bord die bomvol zit van de combinatie. Als de vlam in de pan vliegt staan er wederzijds meerdere stukken in en in oerwoud van mogelijkheden stapt Rob als glorieuze winnaar uit het slagveld.
Bord8. Wouter speelde weer een scherpe opening en kreeg met zwart een enorme kans om de partij vroegtijdig te beslissen. Nadat hier geen gebruik van gemaakt was eindigde ook deze partij in remise.
De tussenstand was nu 2-3 in ons voordeel en Hans, Aad en ik stonden nog in het strijdperk. Ik stond goed, Hans stond minder en Aad had een klein plusje.
Bord5. Fred. Na een matige opening kon ik in het middenspel met toren voor paard een schitterend kwaliteitsoffer plegen dat gevolgd werd door een loperoffer! Om mat te voorkomen werd dit loperoffer niet aangenomen maar werd de kwaliteit terug gegeven met als gevolg dat ik wel een pluspion had in een toren eindspel. De torens werden geruild en ik won een tweede (dubbel)pion waarbij mijn tegenstander de oppositie kon innemen. Uiteraard is dit gewonnen als je gebruik maakt van de tempos van de dubbelpion. Met mijn pion op promoveren (promotie met Dame had pat geweest!!) gaf mijn tegenstander op. Tussenstand 2-4
Bord6. Hans stond zo goed als verloren. Er was lang tegen kort gerokeerd maar de witte koning stond het veiligst waardoor Hans een niet te stuiten aanval over zich heen. Het ruimtelijk voordeel van wit zette een pionnenstorm in gang die niet meer was te stoppen.
Bord7. Aad had de tussenstand goed in de gaten gehouden en wist dus dat een remise goed zou zijn voor de overwinning. Met dit in het achterhoofd ruilde Aad de torens waarna een eindspel met vast geschoven pionnen en dame+loper tegen dame+paard op het bord kwam. Omdat ook de lichte stukken heel weinig bewegingsvrijheid hadden kon zijn tegenstander eigenlijk alleen met zijn dame spelen. Omdat zijn tegenstander geen remise mocht nemen speelde Aad tactisch op zet herhaling. Het geduld en de oplettendheid van Aad werd beloond toen drie keer de zelfde stelling met de zelfde speler aan zet op het bord stond. Aad riep onmiddellijk de wedstrijdleider erbij en claimde remise! Zijn tegenstander wachtte de reconstructie niet af en stemde in met remise.
De overwinning was binnen!
De volledige uitslag was als volgt:
Scheve Toren 2 1590 HSV 1 1707 3½ - 4½
1 J. de Graaf sr. 1809 H.J.M. Corneth 1754 ½ - ½
2 C.J.G. Ruigt 1734 N.F. Vromans 1727 ½ - ½
3 G. van Dongen 1649 F.R. Hoogeveen 1817 ½ - ½
4 R. Reiding 1649 R.E.H. v/d Holst 1801 0 - 1
5 W. Boonman 982 F. v/d Holst 1683 0 - 1
6 G. Rutten 1596 J.A. de Haan 1725 1 - 0
7 W. Bergers 1596 A.J. Mittertreiner 1662 ½ - ½
8 C. Kerkhof 1707 W Remmerswaal 1488 ½ - ½
Klasse 1b
1 DD 3 2
2 HSV 1 2
3 Schaakcombinatie HTV 3 2
4 Botwinnik 3 0
5 Scheve Toren 2 0
6 DD 5 0
7 DSC 5 0
8 Haeghe Ooievaar 1 0
Fred van der Holst