Overtuigende zege HSV 2
Op maandag 4 maart mocht het tweede team proberen zich te revancheren voor de smadelijke 6½-1½ nederlaag in de vorige wedstrijd tegen Promotie. In het gezellige gebouw 't Centrum in De Lier was Lierse 2 de tegenstander.
Lierse heeft een team dat aan de topborden goed bezet is. Aan bord 1 en 2 spelen twee sterke dames, terwijl ook de spelers aan bord 3 en 4 hun mannetje staan. Van tevoren had ik bedacht dat aan de borden 5 tot en met 8 de punten gescoord zouden moeten worden. Drie punten voor de staartborden en 1½ punt voor de borden 1 tot en met 4 zou al voldoende zijn voor de winst.
De eerste overwinning kwam al na een uurtje tot stand. De tegenstander van Bert Gerritsma had op bord 5 niet gerokeerd en opende daarna de stelling terwijl hij een achterstand in ontwikkeling had. Bert kreeg de vrije d-lijn voor zijn toren, won een stuk en zette de speler van Lierse met toren en loper mat op d8. Selahattin Ciftci had aan bord 8 twee stukken (paard en loper) voor een toren. Bovendien had Selahattin een pion op de zevende rij. De tegenstander haalde alles uit de kast, maar promotie was niet verhinderen. Tussenstand 0-2
Aan bord 6 leek Dick de Jong voordeel te hebben. Hij won materiaal. Toen de stelling geopend werd dreigde Dick echter met dame en loper mat gezet te worden. Na lang nadenken vond Dick de enige verdediging. Er restte de speler van Lierse niets anders dan eeuwig schaak te geven. Na deze enerverende partij was de tussenstand ½-2½.
Aan de resterende borden werd nog volop strijd geleverd. Aan het topbord stond Marc Ouwerkerk misschien wat beter dankzij zijn loperpaar. Jim Loke was aan bord 2 in een eindspel met zware stukken verzeild geraakt. Beide spelers hadden dame, toren en een paar pionnen. Het was niet te zeggen wie er beter stond. Wouter Remmerswaal had aan bord 3 volgens eigen zeggen een klein positioneel foutje gemaakt en stond misschien wat minder. Bij Willem Hessels aan bord 4 was nog van alles mogelijk. Hans Coenders stond aan bord 7 wat actiever, maar hij had wel minder bedenktijd. Op mijn advies bood hij remise aan, maar dat werd afgewezen.
Intussen had de topscorer van ons team -Jim Loke- een toren verloren. Ik heb niet gezien hoe dat in zijn werk gegaan is, maar het moet wel haast een blunder geweest zijn. Jim speelde nog even door, maar zijn tegenstandster liet zich de kaas niet meer van haar brood eten. Tussenstand 1½-2½ Willem Hessels had een briljant loperoffer gebracht en leek zijn tegenstander mat te gaan zetten. Wouter Remmerswaal had de kwaliteit verloren. Hij had daarvoor wel een pion teruggekregen, maar ik begon nu toch echt voor zijn schakersleven te vrezen. Marc Ouwerkerk had een loper geruild. Zijn overgebleven loper leek sterker dan het vijandelijke paard en ook heerste Marc met dame en loper op de zwarte velden. Zou dit voldoende zijn voor de winst? De tegenstander van Hans Coenders dreigde nu toch door te stoten met zijn vrije d-pion. Zou Hans die kunnen afstoppen?
Willem zette niet mat, maar hij kwam uit de verwikkelingen met kwaliteitswinst te voorschijn. Het oplossen van de stellingsproblemen kostte zijn tegenstander echter veel bedenktijd. In een verloren stelling ging hij door zijn vlag. Tussenstand 1½-3½. Marc bewees dat zijn loper inderdaad sterker was dan het paard van Gera de Jong. Hij won en bracht daardoor de stand op 1½-4½. Met nog twee partijen te gaan was de winst binnen. Hans Coenders was erin geslaagd de d-pion af te stoppen en behaalde een welverdiende remise. Tussenstand 2-5.
Wouter was als enige nog bezig. Hij dreigde steeds zijn paard te verliezen, maar met kunst- en vliegwerk wist hij dit te voorkomen. De speler van Lierse wikkelde ten slotte af naar een pionneneindspel waarin hij een g- en een h-pion had en Wouter een h-pion. Wouter had eerst een voorsprong in tijd, maar omdat hij lang moest nadenken verdween die voorsprong als sneeuw voor de zon. Met nog bijna twee minuten op de klok voor de tegenstander en nog een minuut en zeven seconden voor Wouter produceerde de speler van Lierse de zet h6-h4. Dit is in strijd met de spelregels. De wedstrijdleider zette de klok stil en gaf Wouter twee minuten extra bedenktijd. Het opnieuw instellen van de klok kostte zo'n slordige vijf minuten. Wouter gebruikte die tijd om na te denken over de juiste voortzetting. Mede omdat hij door de extra twee minuten meer bedenktijd had dan zijn tegenstander vond Wouter de weg naar remise. De eindstand werd 2½-5½
Het tweede heeft zich met deze knappe overwinning gerevancheerd voor de nederlaag tegen Promotie en heeft zelfs nog kansen op het kampioenschap. Daarvoor zal in de thuiswedstrijd op 8 april gewonnen moeten worden van de huidige koploper DD 8.
Bert Gerritsma