HSV onderuit tegen DSC
Het eerste team speelde op maandag 6 december thuis tegen DSC 4, op papier wellicht het sterkste team in de Promotieklasse. Zou er na de stunt tegen DD 3 (4½-3½ winst)
opnieuw een goed resultaat mogelijk zijn?
De start was in ieder geval veelbelovend voor HSV. Op bord drie speelde Jan Eberle met zwart het Jänischgambiet van het Spaans (1. e4.e5 2. Pf3. Pc6 3. Lb5 f5).
Jan bleek de finesses van deze opening beter te kennen dan tegenstander Toine Sprangers. Op de 15e zet ging Prangers met g4? beslissend in de fout. Na het zwarte antwoord 15
Pxg4!
kon de witspeler ondanks lang nadenken geen antwoord vinden op de vele zwarte dreigingen. Opgeven was de enige optie. Tussenstand 1-0.
Op bord een mocht Olav het met de zwarte stukken opnemen tegen het natuurtalent Ricardo Slaa, een speler die er om bekend staat dat hij zijn stukken altijd op de juiste velden weet te zetten.
In een Siciliaanse partij dirigeerde Slaa onvervaard zijn pionnen naar voren. Olav kampte met ruimtegebrek. Veel stukken stonden nog op de onderste rij en ook kwam Olav niet toe aan rokeren.
Het zwarte tegenspel kwam nergens van de grond en toen Slaa dreigde beslissend met een paard de zwarte stelling binnen te vallen moest Olav opgeven. Tussenstand 1-1.
Lex van der Lubbe trof aan bord twee met de witte stukken Kees van der Meer. Hij had vorig jaar voor de HSB-beker ook al tegen deze tegenstander gespeeld en toen verloren.
Het werd een Siciliaan met d3. Scherp combineren was geboden. Lex deed dat het beste. Hij won een stuk en hoewel de stelling daarna nog niet eenvoudig was, zette hij zijn
tegenstander heerlijk mat. Een puike prestatie van Lex die nu met 3 uit 4 topscorer is van het team. Tussenstand 2-1.
Hans de Haan speelde aan bord acht met wit een Franse partij met 2. De2. Er ontstond uiteindelijk een stelling waarin beide spelers een dame, loper en drie pionnen hadden.
De lopers waren ook nog van ongelijke kleur. Remise was het onvermijdelijke resultaat. Tussenstand 2½-1½.
Roman Navrat had aan bord zes in een Franse partij een pion verloren. Dit leek niet zo erg, omdat de tegenstander een dubbelpion had. Toen de speler van DSC echter met zijn
toren op de zevende rij kwam was het pleit beslecht en moest Roman opgeven. Tussenstand 2½-2½.
Intussen was Nico Vromans aan bord vijf remise overeengekomen met zijn tegenstander. Van de partij is me alleen bijgebleven dat de DSC-speler opende met 1. f4 (Bird-opening). Tussenstand 3-3.
Mark Jager stond aan bord zeven eigenlijk de gehele avond slecht. Twee paarden op de achterste rij
het is geen gezicht. Mark maakte er nog wat van, maar juist toen ik weer wat hoop
begon te koesteren ging Marks laatste stuk een paard- eraf en had de tegenstander een extra stuk in de vorm van een loper. Mark moest zijn tegenstander feliciteren. Tussenstand 3-4.
Om een gelijkspel uit het vuur te slepen zou Bert Corneth aan bord vier moeten winnen. Dat zat er echter niet in. In een Scandinavische partij was het materiële evenwicht gehandhaafd.
Beide spelers hadden een dame, twee lopers en enkele pionnen. Twee pionnen van de DSC-speler waren echter ver opgerukt. Toen hij een pion wist door te schuiven naar de zevende rij had
Berts koning wat weinig Lebensraum. Wat later ging er een pion verloren en ten slotte moest Bert opgeven. Eindstand 3-5.
Het is jammer van deze nederlaag maar op de uitslag valt weinig af te dingen. HSV staat met 4 uit 4 netjes in de middenmoot en als we na de winterstop nog wat punten kunnen sprokkelen
is handhaving in de Promotieklasse zeker mogelijk.
Bert Gerritsma